به گزارش خبرگزاري مهر، ماه رجب اولين ماه از سه ماه خاص و ارزشمند براي مسلمانان است . اين سه ماه در شريعت اسلام از اهميت ويژه اي برخوردار هستند. هر يك به ترتيب با نامهاي خداوند، پيامبر و بندگان شهرت يافته اند.
گر چه همه زمانها مخلوق خالق هستي هستند اما برخى از آنها از شرافت و ويژگى خاصى برخوردار هستند. درست است كه همه ماههاى سال، پرتوى از قدرت جهان آفرين هستند، اما سه ماه رجب، شعبان و رمضان، داراى امتياز و برجستگى ويژه اى هستند. به طوري كه حتي در عصر جاهليت نيز مردم ماه رجب را گرامى مى داشتند.
ماه رجب، زندگي و تولـدي دوباره را بـه عاشقان نويد مي دهد. ماه رجـب فصل جديدي در كتاب زندگي مي گشايد كه از عطر دل انگيز نيايش سرشار است. پيامبر رحمت (ص) با ديدن هلال ماه مبارك رجب، دست به دعا بر مي داشت و پس از حمد و ثناي الهي، سي بار تكبير و لااله الا اللّه مي گفت و مي فرمود: ماه رجب، ماه استغفار براي امت من است. در اين ماه بسيار طلب آمرزش كنيد كه خداوند آمرزنده مهربان است.
پوينده طريق بندگي و سالك راه ملكوت و رهسپار وادي معرفت و چشم انتظار بهار طاعت و مشتاق دعا و مناجات و مسئلت كه شير روز و زاهدي در دل ظلمت است و با اقليم توحيد آشنايي دارد و از جام محبت و دلدادگي جرعه هايي جانبخش نوشيده و طالب قرب، كرامت، تعالي و فضيلت مي باشد، به هنگام رسيدن ايام پر بركت سال چون رجب، شعبان و رمضان همچون انسان هايي تشنه و مشتاق در انتظار گمشده آشناي خود در اين مواقع بسر مي برد تا از آب گوارا و نوشين حيات و معنويت سيراب شده و روح و روان خود را جاني نوين و طيب و طاهر بخشد و با نظافت خانه دل و آراستن درون، خود را براي ميهماني خدا و درك ليلة القدر ماه مبارك رمضان مهيا كند.
آنان كه در وادي مراقبه و شهود در محضر خداي متعال گام برمي دارند چه خوب قدر چنين ايامي را مي دانند و بسيار سخت تر و هوشيارتر و جدي تر از دنياطلبان، به دنبال آن هستند .
بر كسي كه مي خواهد به تصفيه درون بپردازد لازم است براي دستيابي به خرسندي خداوند تمامي توش و توان خود را به كار گيرد و براي خالص نمودن اعمال و احوال خويش و مصون نگه داشتن آنها از هر گزندي، در ايام ماه رجب مبادرت ورزد كه اگر بنده اي به اندك عملي به اين شيوه و با اين خصوصيات توفيق يابد او را كفايت مي كند، زيرا پاداشي كه پروردگار براي عمل ناب و عاري از آلودگي، خودخواهي و شرك و نفاق در نظر گرفته از حساب و شماره بيرون است.
ماه رجب ماه آرايش و پيرايش است. ماه آراستن دل به زينت هاي الهي و پيراستن دل از ناپاكي هاي انساني و آنگاه ديدن ناديدني ها و شنيدن ناشنيدني ها.
اكنون كه اين باران رحمت حق جاري است بايد فكري كرد، بايد گام برداشت و خود را در معرض اين قطرات زلال قرار داد و از نسيم حيات بخش اين روزها و ايام بهره برد .
پيامبر خدا(ص)مى فرمايد: رجب، «شهرالله الأصم» است و بدان سبب آن را «اصم» ناميدند كه هيچ ماهى به پايه عظمت آن نمى رسد، مردم زمان جاهليت به رجب حرمت مى نهادند و آنگاه كه اسلام درخشيدن گرفت، بر حرمت آن افزود. بدانيد كه رجب ماه خدا، شعبان ماه من و رمضان ماه امت من است، پس هركس يك روز از رجب را روزه بدارد، مستحق رضوان الهى گردد و روزه اش غضب الهى را خاموش كند و خداوند درى از درهاى جهنم را بر او ببندد. اگر كسى به اندازه تمام زمين طلا انفاق كند، برتر از روزه يك روز آن نخواهد بود... هرگاه شب شود، دعايش مستجاب خواهد بود .
در همين زمينه امام كاظم(ع) مى فرمايد: رجب، نام نهرى در بهشت است كه از شير سفيدتر و از عسل شيرين تر است بنابراين هركس يك روز از ماه رجب را روزه بدارد، خداوند از آن نهر به او خواهد نوشاند.
همچنين آن حضرت در روايت ديگرى مى فرمايد: رجب، ماه عظيمى است كه خداوند، اعمال نيك را در آن چند برابر مى فرمايد و گناهان را در آن محو مى كند. پس هركس يك روز از ماه رجب را روزه بگيرد، به اندازه مسير يك سال از جهنم دور و هركس سه روز از آن ماه را روزه بدارد، بهشت بر او واجب مى شود.
ليلة الرغائب
گر چه تمام ماه رجب، نزد خداوند و اولياء الهي عزيز و ارجمند است اما برخى از اوقات آن، فضيلت ويژه اى دارد مثلا اولين شب جمعه ماه رجب، داراى امتيازى بزرگ است. پيامبر اسلام(ص) مى فرمايد: از اولين شب جمعه ماه رجب غافل نشويد، فرشتگان آن را «ليلة الرغائب» مى نامند. چرا كه وقتى يك سوم از شب گذشت، هيچ فرشته اى نيست مگر اينكه در كنار كعبه مشرفه آيد آنگاه خداوند نظر مرحمت به آنان كند و فرمايد: فرشتگانم! هر چه خواهيد از من بخواهيد. فرشتگان گويند: بارالها حاجت و خواسته ما آن است كه روزه داران ماه رجب را بيامرزى، خداوند متعال فرمايد: آمرزيدم.
اگر هيچ حادثه اى در ماه رجب رخ نمى داد، باز هم رجب ارزش خاص و ويژگى استثنائى خود را داشت، اما حوادثى در آن به وقوع پيوسته است كه موجب شرافت و كرامت مضاعف اين ماه شده است.
شهادت امام هادى(ع)، ولادت حضرت امام جواد(عليه السلام)، ولادت مبارك امام على(ع) در خانه كعبه معظمه در سيزدهم ماه رجب و ده سال قبل از بعثت، شهادت حضرت امام كاظم(ع) و بيست و هفتم اين ماه، عيد مباركى است چرا كه آخرين پيامبر برگزيده الهى حضرت محمد(ص) در اين روز از جانب خداى متعال مأمور هدايت مردم و ابلاغ هدايت و رسالت الهى گرديد.
اعتكاف
بندگان صالح و آگاه الهى، ماه رجب و شعبان را به عنوان زمينه و مقدمه اى جهت كسب آمادگى براى درك صحيح و شايسته ماه مبارك رمضان به حساب مى آورند. خوشبختانه هم اكنون مراسم معنوي اعتكاف به عنوان عبادتي براي اين ايام از رونق و شكوه خاصي برخوردار است .
رجب، عيد اولياء الهى، بهار راز و نياز و عبادت، موسم خضوع و خشوع به درگاه الهى، موعد حضور و خواستن و زمان قرار صالحان با معشوقشان حق تعالى است. پيامبر گرامى و جانشينان به حق حضرتش سه ماه رجب، شعبان و رمضان را فراوان پاس مى داشتند و اين سه ماه را به روزه مى گذراندند.
رجب ماه خداوند، شعبان ماه پيامبرخدا(ص) و رمضان نيز ماه بندگان خداوند است . صرف نظر از تمام عبادتهايي كه در اين ايام توصيه شده است، اين سه ماه فرصت مناسبي است تا بندگان گفتگوي بيشتري با خداوند داشته باشند. از ميان عبادتهاي وارد شده از قبيل نمازهاي مستحبي، تلاوت قرآن، استغفار، صلوات و انفاق، "دعا" از اهميت بيشتري در اين ايام برخوردار است.
از ماه رجب عمدتاً با دو ويژگي مهم و برجسته ياد مي شود. از يك سو ماه رجب ماه خدا عنوان شده و از سوي ديگر به نام ماه ولايت معرفي شده است.
اين دو نام دو هدف عمده را دنبال مي كنند. يكي ايجاد گفتگو بين بنده و خداوند از طريق كثرت دعا و ديگري ايجاد رابطه عميق بين بنده و ولي خداست كه معرف خداوند است.
براي اين ماه دعاها و اعمال مختلفي پيش بيني شده است تا زمينه و بستر بهره برداري ارزشمند از اين ماه براي انسانهاي خداجوي و سعادت طلب فراهم شود .
نظر شما